Zonnepanelen, een verstandige investering?

Al vele jaren houdt installatiebedrijf Hoogeveen zich bezig met Cv-ketels, dakbedekkingen, sanitair en ook de montage van zonnepanelen. Over dit laatste product gaan we het op deze pagina hebben, want zijn zonnepanelen nu wel of niet de moeite waard. Wij als installatiebedrijf vinden natuurlijk van wel, maar waarom eigenlijk? Om de doodeenvoudige reden dat zonnepanelen u gewoon een hoop geld besparen/opleveren, ondanks dat het een forse investering van duizenden euro’s is. In de komende alinea’s leggen we uit wat zonnepanelen u kunnen opleveren.

Wat kosten zonnepanelen?

Sommige mensen laten zonnepanelen plaatsen, omdat ze willen bijdragen aan een beter milieu. Toch nemen de meeste huishoudens zonnepanelen vanwege een lagere energierekening. We beginnen met de kosten van zonnepanelen, een niet onbelangrijke vraag, want hoeveel moet u sparen of lenen om het gewenste aantal zonnepanelen te plaatsen.

Tegenwoordig hebben de meeste zonnepanelen een vermogen van 250 Wp (Wattpiek), dat is het vermogen dat een zonnepaneel levert onder ideale omstandigheden. In ons kleine landje zijn de omstandigheden zelden tot nooit ideaal, vandaar dat we een correctie van 0,85 toepassen. Dat betekent dat een zonnepaneel 212,5 kWh (kilowattuur) levert, ongeacht mono- of polykristallijn zonnepaneel. Zonnepanelen met dergelijk vermogen kunnen 300 euro kosten, maar ook 500 euro. Een goed gemiddelde is 425 euro, van deze prijs gaan we in de komende alinea’s ook uit.

Doorsnee Nederlandse huishoudens verbruiken op jaarbasis 3.500 kilowattuur, om dit allemaal groen op te wekken zijn 17 zonnepanelen nodig, iets dat zelden voorkomt. We gaan er in ons voorbeeld vanuit dat u 2.000 kilowattuur wilt opwekken met behulp van de zon, dat komt neer op 10 zonnepanelen. Deze kosten exclusief omvormer en exclusief montage 4.250 euro. De omvormer gaat ongeveer 600 euro kosten en uit ervaring als installatiebedrijf weten we dat de montage plusminus 1.000 euro kost, waardoor de totale kosten uitkomen op 5.850 euro.

De terugverdientijd

Nu weten we de kosten van zonnepanelen, maar nog niet hoe lang het duurt voordat ze zijn terugverdiend. De stroomprijs bedraagt 0,22 euro per kilowattuur. De zonnepanelen zorgen voor een jaarlijkse besparing van 440 euro (0,22 x 2.000). Met deze wetenschap kunnen we de terugverdientijd berekenen. De terugverdientijd bedraagt iets meer dan 13 jaar, dat lijkt een eeuwigheid, maar houd wel in het achterhoofd dat zonnepanelen 30 jaar mee kunnen gaan. Na 30 jaar heeft u 7.350 euro winst gemaakt op de zonnepanelen (5.850 – (440 x 30)). Naar onze mening zeker de moeite waard.

Mocht u toch nog twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen of nog meer informatie willen hebben over dit product, dan kunt u gaan naar www.huisjeopknappen.nl.