Vr-ketel vs. hr-ketel

Het begon in Nederland allemaal met de conventionele ketel, die nog in menig huis hangt maar niet meer te koop is. Dat is maar goed ook want deze ketel slurpt energie in vergelijking met de efficiëntere toestellen die tegenwoordig op de markt zijn. Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe ketel, dan komt u voor de keuze te staan of u voor een vr-ketel of hr-ketel gaat. Bent u benieuwd naar wat nu precies het verschil is en wat de beste keuze is voor uw situatie? Dat leest u hier.

Vr-ketel

In het kader van het reduceren van schadelijke verbrandingsgassen voor een beter milieu zijn er moderne brandertechnieken ontworpen. De vr-ketel, wat staat voor ‘verbeterd rendement’, beschikt hierover en is daarmee een efficiëntere opvolger van de conventionele ketel. De vr-ketel is in staat om tot 90% van de energie om te zetten in nuttige warmte, dit was bij de conventionele ketel tot 80%. Hierdoor hoeft de vr-ketel minder gas te verbruiken wat u een lagere energierekening oplevert.

Hr-ketel

90% aan nuttige warmte? We gaan voor de 100% dachten de bedenkers van de hr-ketel. Hr staat voor ‘hoog rendement’ en deze ketel is inderdaad in staat om 100% van de energie om te zetten in nuttige warmte. Hoe? Naast de modernere brandertechniek gebruikt de hr-ketel de waterdamp die vrijkomt bij het verbranden van het gas om het water in de ketel te verwarmen waardoor er nog minder gas nodig is. Het resultaat: een nog lagere energierekening.

Wat is de beste keuze?

U ziet het antwoord waarschijnlijk al aankomen, de hr-ketel wordt veruit het meest verkocht. Het prijsverschil tussen deze twee ketels is tegenwoordig namelijk klein, maar de hr-ketel zorgt wel voor een hogere besparing op uw energierekening. Dit kan oplopen tot een bedrag van € 250,- op jaarbasis. Een hr-ketel kopen is niet alleen de beste keuze voor uw portemonnee maar u draagt ook een steentje bij aan een beter milieu.

Maar..

Woont u in een oud appartement/huis waar geen afvoer is op de plek waar uw cv-ketel hangt? Dan is het voordeliger om een vr-ketel te kopen. De hr-ketel heeft namelijk een afvoer nodig om het condenswater dat overblijft nadat de warmte is gebruikt af te voeren. Een vr-ketel heeft deze afvoer niet nodig en is dan om praktische redenen de beste keuze.

Meer informatie over energie en het overstappen daarvan vindt u op Energie-vergelijken.nu.