Verschillende soorten schakelaars voor verschillende doelen en apparatuur

Er zijn verschillende soorten schakelaars, maar de allerbekendste is toch wel de lichtschakelaar. Schakelaars voor het licht werken als een soort poortje tussen de eenheden die elektrische stroom door laten, welke je gebruikt om je lamp mee aan en uit te zetten. Echter ligt het aan de soort schakelaar hoeveel lampen of lampengroepen bediend kunnen worden. 

Mocht je meerdere schakelaars in huis hebben, dan is de plaatsing van de lichtschakelaar wel even iets om goed over na moet denken. Je wilt bij binnenkomst van een kamer natuurlijk direct het licht aan kunnen zetten, zonder dat je in het donker je eerst een weg naar de schakelaar moet banen. 

De meest voorkomende lichtschakelaar

De bekendste en meest gebruikte schakelaar is de wisselschakelaar; of ook wel de éénpolige of enkelpolige schakelaar genoemd. Met deze soort schakelaar kun je een lamp of apparaat vanuit één of twee plaatsen bedienen. Je kunt hierbij alleen kiezen je lamp of apparaat in,- of uit te schakelen. Dit soort schakelaars zijn voorgemonteerd in een behuizing en zijn direct aan de muur te bevestigen. De schakelaar kan echter ook gebruikt worden voor een kruisschakeling, waarbij je de lamp of het apparaat vanaf meerdere punten kunt bedienen. 

Automatisch je zonnescherm bedienen

Naast lichtschakelaars bestaan er ook andere soorten schakelaars. Zo heb je, bijvoorbeeld, de jaloezieschakelaar; welke ook wel de rolluikschakelaar of zonneschermschakelaar wordt genoemd. Deze wordt, zoals de naam al aangeeft, gebruikt om de automatische zonnewering te bedienen. Er bestaan hiervoor verschillende soorten schakelaars. Zo heb je, bijvoorbeeld, een schakelaar die twee drukknoppen heeft en een schakelaar met een draaiknop ter bediening. 

De jaloezieschakelaar wordt echter vaak met een enkele draaiknop in de muur ingebouwd zodat hier geen stroomdraden meer te zien zijn. Een voordeel; Als je een dergelijke schakelaar nodig hebt, kun je deze gewoon via het internet bestellen, zoals via nlshop.se.com.