Welk deurscharnier past bij jouw deur?

Scharnieren van Ijzerwarenwinkel.org zijn er in verschillende soorten en worden gebruikt om een raam, klep of een deur te laten draaien. Ik zal nu wat verder ingaan op de soort deurscharnieren en waar ze voor gebruikt worden.

Soorten scharnieren

Als eerste is er het gerold scharnier. Dit wordt ook wel de fits of de paumelle genoemd. Een gerold scharnier is opgebouwd uit twee metalen helften. Deze twee helften worden aan elkaar verbonden met een pen of met een stift. Zo wordt het draaipunt gevormd.

 

Als tweede soort is er het hefboomscharnier. Dit scharnier heeft net als het gerold scharnier ook één vast draaipunt. Verschil is dat de twee delen hier niet met een pen maar met een geklonken as aan elkaar verbonden zijn.

 

Als derde is er het meerpuntsscharnier. Het kenmerkende van dit scharnier is dat het meerdere draaipunten heeft. Hiermee kan je bijvoorbeeld iets laten wegdraaien.

 

Als laatste is er nog het piano-scharnier. Dit is een lang en smal scharnier dat uit één stuk is gemaakt. Je bevestigt dit scharnier over de gehele lengte van de deur. Het panio-scharnier is een scharnier dat erg sterk en zeer slijtvast is. Dit wordt vooral gebruikt op zwaardere deuren en kleppen.

Veiligheid

Een degelijk hang- en sluitwerk is van groot belang om het huis veilig te maken. Zo belemmer je een eventuele inbreker om makkelijk bij je naar binnen te komen. Het is niet verkeerd om af en toe eens langs al uw deurscharnieren te lopen om te kijken of alles in een goede staat is en nog goed functioneert. Het aantal scharnieren dat je moet gebruiken is afhankelijk van het soort raam of deur en hoe intensief het gebruikt wordt. Bij deuren die zeer intensief gebruikt worden zoals de buitendeuren is het aan te raden om in ieder geval drie scharnieren per deur te gebruiken. Zo doe je met een gerust en veilig gevoel de deur achter je dicht.