Badkamer lekkage opsporen

De badkamer is de plaats in het huis waar verreweg het meeste water wordt gebruikt. Wanneer hier een lekkage ontstaat, is dat daarom extra vervelend. Daarnaast zijn de waterleidingen vaak ook nog eens goed verstopt achter de muur, onder het bad of onder de douchebak. Zomaar even zelf een lek opsporen zit er dus niet altijd in. Je kunt wel zelf alvast de badkamer controleren op een aantal zaken voordat je de loodgieter erbij roept. Het is wel van belang om dit tijdig te doen, omdat er anders kans is op schimmelvorming door het ontsnapte vocht.

 

Zelf een lek opsporen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor lekkage in de badkamer. Wanneer bijvoorbeeld de afvoer verstopt zit, kan deze gaan lekken door het hoogstaande water. Het is dan zaak om de verstopping zo snel mogelijk op te heffen. Controleer ook het tegelwerk en de voegranden, er kunnen scheuren in zitten waar water langs lekt. Ook bij de kitranden kan een lek zitten. Ziet u een scheur, werk de kitranden dan bij en kijk of het lek verholpen is. Indien er een lek in de waterleiding zit, kun je dit controleren door de meterstand voor en na het slapen op te schrijven. Indien de meterstand veranderd is, dan betekent dit dat de waterleiding lekt. Als u zelf het lek heeft weten op te sporen, dan zal dit besparen op de kosten voor de loodgieter indien deze nodig is.

Specialist

Als je de badkamer lekkage niet zelf op hebt weten te sporen, dan is het tijd om de hulp van een specialist in te roepen. Als je nu bang bent dat de tegels uit de badkamer gesloopt moeten worden om het lek te kunnen vinden; wees gerust! Loodgieters kunnen tegenwoordig gebruik maken van verschillende technologieën om zonder schade een lek te detecteren, zoals endoscopie, kleurstofdetectie en thermografie. Je kunt dus met een gerust hart hulp inschakelen!