Verschillende soorten schuurschijven

Een schuurschijf is een onderdeel van een excentrische schuurmachine. Zoals de naam al aangeeft bestaat dit schuurpapier uit een schijf oftewel rondje. De maten worden aangegeven met een diameter. Ook zal het je opvallen dat in de schuurschijf verschillende gaten voorkomen. Deze gaten behoren tot een onderdeel van de stofafzuiging. Het vrijgekomen schuursel wordt namelijk door middel van de gaten afgezogen. Zelfs bij schuurschijven kun je de soorten onderscheiden.

Hieronder gaan we het niet hebben over hetgeen wat je ermee kunt schuren, maar om de verschillende korrelgrootten en wat het effect daarvan is. Dit zal natuurlijk wel betekenen dat de ene korrelgrootte geschikter is voor een bepaald type materiaal dan de ander. De korrelgrootten die wij behandelen zijn: 60, 120 en 240.

Korrelgrootte 60

Een schuurschijf met een korrelgrootte 60 is ideaal voor de grove afwerking van materiaal. Vaak gebruik je deze schuurschijf bij het schuren van geverfde deuren die je een ander kleurtje wil gaan geven. Vaak is er al een duidelijk resultaat te zien na één keer schuren. Wel wordt het aangeraden om met de excenterschuurmachine niet al teveel druk uit te oefenen op het materiaal, want anders zullen er afwijkingen ontstaan. Daarnaast wordt dit schuurpapier alleen in de eerste fase van het schuurproces gebruikt. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat het getal 60 staat voor het aantal korrels op een bepaald oppervlak van de schuurschijf.

Korrelgrootte 120

Hiervoor werd al kort beschreven dat de korrelgrootte iets zegt over hoeveel korrels zich in een bepaald oppervlak bevinden. Van korrelgrootte 60 naar 120 is dus een verdubbeling in de hoeveelheid korrels op de schuurschijf. Je zou misschien denken dat hoe meer korrels er op een schuurschijf zitten hoe sneller je kunt schuren. Dit is niet helemaal waar, want bij meer korrels zal de afname veel fijner zijn in plaats van grover. Toch is een korrel 120 nog lang niet een fijne korrel. Er zijn namelijk nog fijnere korrels, maar daar meer over in het laatste gedeelte ‘korrel 240’.

Korrelgrootte 240

Korrelgrootte 240 zet het puntje op de i, want dankzij deze schuurschijf zal je een glansrijk en perfect resultaat afleveren. Deze korrelgrootte is zo fijn dat er zoveel krasjes worden gecreëerd dat eigenlijk alle krasjes verdwijnen, raar he? Toch werkt dit wel zo! Deze laatste bewerking gaat vooraf aan het schilderen. Na deze bewerking zal het materiaal een professionele uitstraling hebben.