Veilig werken op een ladder

Een ladder is een heel handig hulpstuk om ook werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Dit kan variƫren van het lappen van de ramen tot het schuren en verven van kozijnen op een hogere verdieping. Zowel huisvrouwen als doe-het-zelvers en professionals maken gebruik van ladders.

Een ladder mag niet bij iedere klus gebruikt worden. Zo mag enkel op een ladder gewerkt worden wanneer het risico gering is. Er mag bijvoorbeeld niet naar boven geklommen worden met zware materialen. De lichamelijke inspanning die verricht moet worden, zoals duwen of trekken, moet gering zijn. De gebruiker mag niet zijwaarts of omhoog gewerkt worden. Wanneer er een kracht groter dan 50 Newton nodig is, mag er geen ladder gebruikt worden.

Daarnaast mogen enkel kortdurende werkzaamheden op een ladder gedaan worden. De maximale statijd op de ladder van het gehele project mag niet meer dan 2 uur zijn. Als het valrisico niet toeneemt met het langer werken op de ladder, mag 2 tot 4 uur op een ladder gewerkt worden. Per persoon mag niet langer dan 1 uur per dag op een ladder gewerkt worden.

Ook mag een ladder bij windkracht 6 of hoger niet gebruikt worden

Ten slotte geldt dat de maximale stahoogte bij voorkeur maximaal 5 meter is. In sommige gevallen is deze grens 7,5 meter. Om de maximale werkhoogte te bepalen, kan grofweg 2 meter bij de stahoogte opgeteld worden.

Wanneer uw project aan bovenstaande eisen voldoet, kunt u aan de slag gaan. Let er wel op dat u dit veilig doet. Controleer voor u de ladder beklimt of deze geen gebreken vertoont, of de ladder is gekeurd en of de keuring nog geldig is. Op het moment dat u de ladder op gaat, plaats de ladder dan in 75 graden op een stevige, vlakke ondergrond. Leun op de ladder nooit te ver opzij en houdt beide benen op de ladder. Beklim de ladder nooit met meerdere personen tegelijk en tot maximaal de vierde sport van boven. Laat de ladder daarnaast altijd ongeveer 1 meter boven de plaats die u wilt bereiken uitsteken.

Bij een driedelige reformladder gelden extra veiligheidsvoorschriften. Een driedelige reformladder mag niet tot boven het scharnierpunt beklommen worden. Daarnaast dient de ladder aan de juiste zijde beklommen te worden en wanneer de ladder in reformstand wordt gebruikt, dient u de drukvaste spreidbeveiliging te gebruiken.