Ongelukken voorkomen op het werk doe je zo

Het is belangrijk om op het werk geen ongelukken te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Het maakt niet uit of het om een installatiebedrijf gaat, een aannemersbedrijf, klusbedrijf of bijvoorbeeld een groothandel. Op een eenvoudige manier zijn ongelukken te voorkomen. We delen graag onze tips. 

De juiste kleding

 

Het is belangrijk om veiligheidskleding te dragen waar nodig. Denk aan veiligheidsschoenen, hesjes, een helm of andere beschermende kleding. De veiligheidshesjes laten bedrukken zorgt voor een extra mogelijkheid om een professioneel ogend team te krijgen. Daarnaast valt iedereen met een veiligheidshesje goed op. Alleen hierdoor al is het mogelijk om ongelukken te voorkomen. 

Processen

 

Kies voor vaste processen om te zorgen voor een goede veiligheid. Het kan hier gaan om ongevallen te voorkomen, maar ook om de werkplaats veilig achter te laten. Veilig om bezoekers geen ongelukken te laten maken en veilig om ongewenste bezoekers geen toegang te verlenen. De processen kunnen toegepast worden bij het gebruiken van een machine. Het kan ook gaan om de controle van de machine voordat hij gebruikt wordt. Het zorgt voor een extra veiligheid. 

Goede communicatie

 

Zorg voor de juiste methodes, hulpmiddelen en manieren om met elkaar te communiceren. Het kan met een walkie talkie als de afstand te groot is of met de mobiele telefoon. Het is belangrijk om elkaar ook goed te begrijpen. Het zorgt voor helderheid. Hierdoor is het mogelijk om ongelukken te voorkomen. Een duidelijk stopsignaal is belangrijk voor iedereen. Het moet op tijd en duidelijk gecommuniceerd worden. 

 

De juiste training

Natuurlijk is een goede training ook essentieel. Het kan een training zijn om een bus, machine of voertuig op de juiste manier te gebruiken. Door de grenzen te kennen van wat een machine kan is het mogelijk om ongelukken te voorkomen. Hier draait het natuurlijk om!