Professionele koelcellen voor in de horeca

In de horeca zijn een aantal aspecten essentieel, waaronder hygiëne. Misschien is hygiëne zelfs wel het allerbelangrijkst wanneer het aankomt op een horecagelegenheid en iets wat daaraan bijdraagt is een professionele koelcel. Die koelcel kunt u op verschillende manieren invullen, naar uw wens. In dit artikel helpen we u met de verschillende soorten koelcellen en waarop u moet letten wanneer u een professionele koelcel heeft. 

Goedkope koelcel

Uiteraard zijn er goedkopere modellen, of tweedehands modellen beschikbaar wanneer u zoekt naar een koelcel. Let echter wel op dat wanneer het een koelcel betreft: goedkoop is duurkoop, vaak de regel is. Een koelcel is nu eenmaal een investering en u kunt hierbij niet het risico lopen dat uw koelcel niet naar behoren werkt. Dat kan een grote bedreiging voor de hygiëne van uw producten veroorzaken en dat is uiteraard niet wenselijk. Let vooral goed op of de koelcel goed geïsoleerd is en bekijk online of het merk van de koelcel goed staat aangeschreven. Bij kleinere ondernemingen kan het namelijk geen kwaad om een standaardmodel koelcel te nemen die u in alle koelbehoeften voorziet.

Koelcel kopen op maat

Een koelcel kopen kan dus goedkoop, maar wel met risico. Een optie die geen risico met zich meebrengt is om een koelcel op maat te laten maken. Daardoor kunt u precies zelf aangeven hoe groot uw koelcel moet zijn. Wanneer u hierover twijfelt kunt u meteen bij de specialist terecht voor advies over de grootte en perfecte locatie van uw koelcel. Daarnaast kunt u de koelcel op deze manier zelf naar wens inrichten. 

Inhoud van de koelcel

Wanneer u een koelcel heeft is het enorm belangrijk deze op de juiste manier in te richten en schoon te houden. Dat doet u door ten eerste rekken te plaatsen. Officieel hoort er niets op de grond in uw koelcel, ook niet in een afgesloten bak. Wanneer er niets op de vloer staat, is de koelcel veel gemakkelijker schoon te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal aandachtspunten:

  • Vlees en andere producten gescheiden houden
  • Label de rekken voor overzicht
  • Stop alle producten in afgesloten bakken
  • Label elk product met de houdbaarheidsdatum
  • Vul FIFO

Onderhoud van de koelcel

Elke dag moet de koelcel worden schoongemaakt zodat het netjes bijgehouden is. Dat zorgt voor minder kans op een defect en wanneer er een defect is, dat dit sneller opgespoord kan worden. Daarnaast moet in de gaten gehouden worden of de deur goed sluit. Wanneer dit niet het geval is zullen de energiekosten flink stijgen en de voedingswaren bederven. 

Naast de dingen die u dus zelf kunt doen, is het verstandig om zo nu en dan een professional langs te laten komen die alles even controleert. Een expert kan grote defecten voorkomen waardoor u de bedrijven niet stil hoeft te leggen. Zo controleert hij bijvoorbeeld of het koelelement nog naar behoren werkt en of de motor nog naar behoren draait. Bij een oudere koelcel is het haast onontkoombaar dat er zo nu en dan een storing plaatsvindt, maar een goede monteur helpt u daarmee snel verder.