De juiste garagedeur kiezen

Wanneer je een garagedeur gaat uitkiezen, komen er vele keuzemogelijkheden op je af. Daardoor kan het best lastig worden om te bepalen welke deur het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit. In dit artikel bespreken we daarom een aantal overwegingen die je kunt maken wanneer je je gaat oriënteren op garagedeuren, zodat je straks de juiste keuze maakt.

Een elektrisch of handmatig bedienbare garagedeur?

Een van de eerste zaken waarover je na moet denken, is of je de deur van je garage handmatig wilt gaan bedienen of dat je voor elektrisch wilt gaan. Niet iedere deur wordt namelijk elektrisch geleverd. Belangrijk is dat je jezelf de vraag stelt hoe je de deur wilt gaan gebruiken. Stel dat je dagelijks de auto in de garage wilt parkeren. In dat geval is het handig als je de deur vanuit je auto kunt openen en niet iedere keer hoeft in en uit te stappen. Dat is natuurlijk helemaal comfortabel als het hard regent of sneeuwt.

Wel of geen loopdeur in het deurblad

Een andere belangrijke vraag die eigenlijk voortborduurt op het vorige onderwerp is of je wel of geen loopdeur in het deurblad wilt hebben. Een loopdeur is met name handig als je de garage vaak in en uit gaat, om bijvoorbeeld met de fiets naar je werk te gaan of boodschappen te doen et cetera. Het grote voordeel van een loopdeur, is dat je de garagedeur niet bij ieder gebruik geheel hoeft te openen en te sluiten.

De manier waarop de deur open en dicht gaat

Een belangrijk aandachtspunt waar veel mensen in eerste instantie niet aan denken, is de manier waarop de deur open moet gaan. Zo zijn er deuren die naar buiten toe open kantelen. Dergelijke deuren zijn niet ideaal als je geen oprit hebt en je daardoor voorbijgangers per ongeluk met het deurblad kunt raken op moment dat je de garagedeur open doet. Datzelfde geldt voor deurbladen die naar buiten toe openslaan, zoals bij openslaande garagedeuren het geval is. Heb je dus niet een eigen oprit, dan is het in de meeste gevallen verstandiger om voor een type deur te kiezen dat naar binnen toe open kantelt of r

echt omhoog geopend wordt.

Een goede oplossing zou dan een sectionale garagedeur zijn. Dit type deur klapt naar binnen toe open. Een belangrijk aandachtspunt bij het type deur, is dat je het plafond vrij moet houden omdat tijdens het openen daar het deurblad in de rails wordt gehangen. Een deur waarbij je voor wat betreft het openen nergens rekening mee hoeft te houden, is een roldeur. Dit type deur opent zichzelf namelijk verticaal.

Een geïsoleerd of ongeïsoleerd deurblad

Het laatste punt dat we met je willen bespreken, is of je wel of niet je deurblad moet isoleren. Wanneer je de garage enkel als opslagplaats gebruikt voor de fietsen en eventueel een auto, is een ongeïsoleerd deurblad een prima optie. Maar zodra je de garage ook wilt gaan gebruiken om bijvoorbeeld je hobby in te beoefenen of spullen in op te slaan die niet goed tegen lage temperaturen kunnen, dan is het aan te raden om een geïsoleerde garagedeur te kiezen. Belangrijk is daarbij natuurlijk wel dat je de muren en het dak van de garage ook goed isoleert, anders heeft het isolerende effect van het deurblad minder effect op het klimaat in de garageruimte.

Het oriënteren op garagedeuren lijkt na het lezen van dit artikel misschien ingewikkelder dan je instantie had verwacht. Maar wat met name belangrijk is, is dat je over de in dit artikel besproken punten nadenkt en daarnaast een aantal speciaalzaken bezoekt die zich gespecialiseerd hebben in garagedeuren. Op die manier ga je goed beslagen ten ijs het gesprek met de dealers aan en kun je samen met hen de laatste ontbrekende informatie in kaart brengen, waardoor jij straks de deur kiest die precies past bij waar je naar op zoek was.