Opdekdeuren

Een belangrijk onderdeel van een woning zijn de binnendeuren. Een binnendeur kan je namelijk geheel aanpassen aan je interieurstijl. Heb je een klassiek interieur, dan kan je dit afmaken met een fraaie klassieke binnendeur met leuke raampjes erin. Bij een modern interieur past weer een binnendeur die egaal en strak is in een gewenste kleur. Er zijn talloze binnendeuren op de markt, voor iedere smaak en wens, maar binnendeuren zijn wel in te delen in een tweetal soort deuren. Een binnendeur kan een stompe deur zijn, maar een een opdekdeur. Het verschil tussen deze twee soorten, zit in de wijze hoe deze in het kozijn wordt opgehangen en er is een verschil in uiterlijk.

 

Stompe deur

De meeste woningen zijn standaard nog voorzien van een stompe deur. Een stompe deur wordt opgehangen in het kozijn. Het ophangen van een stompe deur is specialistisch werk, dus het beste kan je dit door een expert laten doen. Het uiterlijke verschil zit hem in de naad die ontstaat tussen de deur en het kozijn. Deze naad kan niet weggewerkt worden, omdat deur in het kozijn hangt en anders niet meer geopend kan worden. Het is bij stompe deuren zelfs noodzakelijk dat er een naad te zien is, omdat er in een woning temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Als een deur van hout is, zal het hout bij warme temperaturen uitzetten. Wanneer er bijna geen ruimte is tussen een kozijn en een deur, dan zal de deur bij het openen gaan schuren en dat is niet wenselijk. Een stompe deur is dus vaak een deur die er noodzakelijkerwijs inzit en dient functioneel te zijn en wordt meestal niet opgehangen vanuit esthetisch oogpunt.

 

Opdekdeur

Wil je juist een deur die mooi bij je interieur past en er ook strak uitziet zonder een naad, zoals bij stompe deuren het geval is, dan moet je kiezen voor een opdekdeur. De opdekdeur wordt ook in het kozijn opgehangen, maar de opdekplaat die op de deur zit valt aan de randen over het kozijn heen. Het voordeel hiervan is dat er dan geen randen te zien zijn tussen het kozijn en de deur. Het kozijn sluit direct op de deur aan. Dit is esthetisch een veel mooier gezicht. Daarom wordt de opdekdeur vaak gekozen als men niet alleen een deur wil hebben die functioneel is, maar ook voldoet aan een mooi afgewerkt uiterlijk. Een opdekdeur is gemakkelijker te plaatsen dan een stompe deur en dit kan je dan ook zelf heel goed doen. Opdekdeuren worden voornamelijk gebruikt voor binnendeuren. Een opdekdeur als buitendeur gebruiken is niet verstandig, want dit is veel te inbraakgevoelig. De buitenste rand die over het kozijn valt kan gemakkelijk dienen om een breekijzer achter te zetten. Gebruik als buitendeur dus altijd een stompe deur.

 

Combineren

Afhankelijk van welke opdekdeur je kiest moet je daar ook je kozijnen op aanpassen, zodat deur en kozijn één geheel worden. Hetzelfde geldt met de combinatie tussen opdekdeur en beslag. Kies je beslag in dezelfde stijl als die van de opdekdeur, dit staat veel mooier, dan wanneer je goedkope kunststof deurgrepen plaatst op een klassieke opdekdeur. Ook de scharnieren kan je in dezelfde stijl als je opdekdeur aanpassen.