Je sanitair duurzaam inrichten

Soms is je sanitair aan vernieuwing toe. De tegels zijn verouderd en de douchekop is ook wel aan vervanging toe. Het renoveren van de sanitaire ruimte is vaak een hele ingreep en ook belastend voor het milieu. Duurzaamheid en milieubewust zijn, wordt steeds belangrijke in onze samenleving en hier moet rekening mee gehouden worden. Ook wanneer het aankomt op het veranderen van het sanitair. Wanneer je over een milieubewuste auto beschikt, zou je het nieuwe sanitair zelf kunnen vervoeren. Een aanhanger huren is dan voordeliger dan het laten bezorgen van het nieuwe sanitair, tenzij de bezorg bus ook weinig tot geen CO2 uitstoot. Naast her vervoer, zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen om de nieuwe ruimte zo duurzaam mogelijk te maken.

Wees creatief

Nieuw sanitair hoeft niet per se te betekenen dat de gehele ruimte onder handen moet worden genomen. De wandstructuren kunnen intact blijven, waardoor het minder belastend is voor het milieu. Zo kun je over de oude tegels/wand een folie plakken. Deze folie is zorgt niet alleen voor nieuwe look, maar biedt ook een oplossing voor geurproblemen. Sommige folies bevatten namelijk een stof die geuren absorberen. Ideaal!

Nieuwe technologieën toepassen

Sensortechnologie is een nieuwe ontwikkeling die in je sanitaire ruimte goed van pas komt. Zo zou een sensorkraan voor veel waterbesparing zorgen. Dit scheelt op jaarbasis geld en is daarnaast ook minder belastend voor het milieu. Een win-win situatie dus! Daarnaast is een goed ventilatiesysteem erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat vocht gemakkelijk weg kan, waardoor de sanitaire ruimte langer meegaat.

Duurzaam toiletpapier

Zelfs de keuze in toiletpapier kan het milieu minder belasten. Zo zijn er toiletrollen waar geen kartonnen rol inzit. Dit zorgt voor minder onnodig afval en is daarom duurzamer. Naast de toiletrol zelf is de manier van gebruik ook essentieel. Teveel wc-papier gebruiken is een grote verspilling en ook onnodig. Het is moeilijk om dit af te leren, aangezien het een gewoonte kan zijn, maar alle kleine beetjes kunnen helpen!

Simpele inrichting

Een sanitaire ruimte moet makkelijk schoon te maken zijn. Er worden vaak veel chemische schoonmaakmiddelen ingezet om alles schoon te houden. Dit is zeer belastend voor het milieu. De inrichting moet daarom zo simpel mogelijk worden gehouden. Daarnaast kun je tijdens het douchen of badderen zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke producten. Deze zijn minder schadelijk voor de badkamer en daarnaast ook voor jezelf.

Dit zijn slechts enkele tips die je kunt volgen om de sanitaire ruimte duurzamer in te richten. Er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen. Zo is het ook goed om van te voren te informeren hoe het sanitair geleverd wordt. Mocht dit te belastend zijn voor het milieu, kun je altijd nog het heft in eigen hand nemen door een aanhangwagen huren. Lees je vooral van te voren goed in, het zijn uiteindelijk de kleine dingen die het grote verschil maken.