Een goede rietdekker

Daken van riet stralen status en luxe uit. Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen maar vroeger was dat wel anders. Toen waren rieten daken de dakbedekking van het armere volk. Tegenwoordig doet het gemiddelde rietdekkersbedrijf goede zaken met het rietdekken van de daken van het rijkere segment. Bovendien is een dak van riet tegenwoordig net zo’n goede optie als een dak van beton of dakpannen.

 

Dat komt omdat daken van riet vandaag de dag niet meer onderdoen voor daken van andere materialen. De technieken van het dakdekken zijn dan ook aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de eerdere opties. Vandaag de dag wordt er dan ook nagenoeg nooit meer alleen maar riet gebruikt om een dak mee te bedekken. Vaker wordt er gebruik gemaakt van een combinatie tussen dakpannen en riet. De dakpannen worden dan onder het riet gebruikt en zijn daarom ook niet zichtbaar, maar verstevigen de constructie natuurlijk wel aanzienlijk. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor kunstriet, waarmee je bijvoorbeeld veel minder last hebt van zaken zoals mos groei of schimmelgroei op je dak. Dat soort vervelende groei kan de constructie en stevigheid van je dak aantasten, dus het is natuurlijk fijn om daar vanaf te kunnen zijn.

 

Een dak van riet moet goed worden onderhouden, maar dat is natuurlijk niet anders als bij daken van andere materialen. Laat je rieten dak elke paar jaar goed nalopen en laat dan ook zeker aanbevolen reparaties uitvoeren. Door dit te laten doen, zal je je rieten daken zeker 20 tot 30 jaar goed kunnen houden totdat je dak aan vervanging toe is. Daken van enkel dakpannen of van bijvoorbeeld beton hebben een soortgelijke levensduur, dus het is veilig om te zeggen dat rieten dak tegenwoordig geen optie meer zijn waarbij je maar kort van het resultaat kunt genieten.