Waterwarmtepomp

Een geothermische warmtepomp kan op verschillende manieren werken. Een manier is om lucht te gebruiken in combinatie met ondergrondse tanks om zo lucht te verwarmen of te koelen. Een andere manier is om water te gebruiken voor het warmtetransport. Verdamping en compressie systemen kunnen chemicaliƫn gebruiken boven de grond, maar voor diegenen die op de eerste kosten willen besparen, kan een waterwarmtepomp welke gebruik maakt van waterdamp ingezet worden om warmte te vervoeren van en naar de lucht of de watertanks voor het voorverwarmen van water wat gebruikt wordt in zwembaden.

Hoe werkt een waterwarmtepomp

Op warme dagen is het verkoelende effect van water algemeen bekend, en het waterwarmtepomp systeem gebruikt dit principe om warmte uit de grond te halen en dit te transporteren naar waar het gebruikt kan worden. Hoewel dit systeem gebruikelijk niet in alle warmtebehoeftes in een huis kan voorzien, kan het nog steeds een hoop op de verwarmingskosten besparen.

In sommige gevallen kunnen ondergrondse waterbronnen gebruikt worden als warmtebron voor een waterwarmtepomp systeem. Warmte wordt dan overgebracht van het warme water via een leidingsysteem en dan vrijgegeven als een warmtebron. Als het volledig gesloten systemen betreft kan de warmte als stralingswarmte afgegeven worden, bijvoorbeeld met een verwarmingssysteem onder de vloer welke de warmte aan de lucht afgeeft.

Vrij nieuwe systemen

Systemen welke waterwarmtepompen gebruiken zijn redelijk nieuw en de technologie wordt nog steeds verbeterd. Een innovatie is het hergebruiken van het teveel aan warmte die normaal verloren zou gaan in conventionele boilers met een waterwarmtepomp welke functioneert op thermische energie.

Bron: https://warmtepompprijzen.nl/