Wat is databekabeling?

Databekabeling is nodig om gegevens tussen elektrische apparaten te verzenden. Denk hierbij aan computer, mobiel, tv, telefoon etc. Deze netwerken bestaan uit kabels en verdeelpunten. Zo worden werkplekken bij bedrijven bijvoorbeeld verbonden door dit soort verdeelpunten die samen een datanetwerk vormen. Zo bestaat de bekabeling (thuisnetwerk) in huis naast het verbinden van de computer, router, tv en telefoon ook uit domotica zoals een alarmsysteem. 

Waarom is databekabeling zo belangrijk? 

Het belang van een datanetwerk is om te zorgen voor optimale werking van alle apparaten in huis of op kantoor. Eisen verschillen hierbij. Zo is het bij databekabeling op kantoor belangrijk dat deze snel en betrouwbaar is. Glasvezelkabel is hierbij een goede oplossing waarbij deze zorgt voor een goede gegevensoverdracht waarbij snelheid gegarandeerd is. Maak je geen gebruik van glasvezel of andere kabels? Dan is het internet een stuk trager. 

Voordelen van een gestructureerd bekabelingssysteem

De voordelen van databekabeling zijn divers. Ben je opzoek naar gegarandeerde performance van het netwerk op het gebied van snelheid en betrouwbaarheid? Dan is de universele RJ45 aansluiting voor data, telefonie en video geschikt. Deze aansluiting biedt flexibiliteit waarbij interne verhuizingen makkelijk te realiseren zijn. Daarnaast is er ook weinig tot geen onderhoud nodig. 

Voordelen van glasvezel

Een voordeel van glasvezel t.o.v. databekabeling is dat het zeer flexibel is en daarnaast licht van gewicht. Heft heeft een zeer grote bandbreedte en er kan grotere hoeveelheid data tegelijkertijd doorheen. De demping is daarnaast zeer gering waardoor er ook grote afstanden kunnen worden overbrugd zonder extra versterking. Daarnaast is er geen onderlinge straling naar andere apparaten waardoor afluisteren nauwelijks mogelijk is wat een veiligheidsvoordeel is t.o.v. databekabeling.