Tips voor boren in verschillende materialen

Zoals u weet is niet ieder materiaal hetzelfde en kan niet ieder gereedschap gebruikt worden om een gat te boren. De volgende tips zullen u helpen bij het soepel boren van gaten in diverse materialen.
• Bij het boren in een holle wand is het belangrijk om eerst een klein gat te maken en zo de diepte te bepalen tussen de gipswand en de achterliggende muur. Wanneer u gebruik maakt van een dikke (elektrische) draad merkt u vanzelf wanneer het draad de binnenmuur raakt. Zo weet u tot welke diepte u kunt boren.

• Gaat u boren op een gladde oppervlakte, bijvoorbeeld tegels, plak dan eerst met afplakband een kruis zodat de boor niet weg kan slippen.
• Het boren in metaal kan problemen opleveren door het wegglijden van de boor. Dit kunt u voorkomen door met een centerpons (een stalen pen met punt) een klein putje in het metaal te slaan. Als u daarna de boor in dit putje plaatst glijdt de boor niet weg.

• Boren in glas kan niet met een gewone boor, maar moet gebeuren middels een speciale glasboor. Deze boor is voorzien van een hardmetalen snijplaat. Om het glas niet te laten breken, moet het glas op een houten vlakke ondergrond liggen. Probeer te boren met een lage snelheid en zorg voor voldoende bescherming – zoals een veiligheidsbril – voor de glassplinters die vrij kunnen komen.

• Wanneer u RVS schroeven in hardhout wil draaien, is het verstandig om het hout eerst voor te boren. Doordat de schroeven erg hard zijn, kunnen ze niet tegen de wrijving. Daardoor breken ze snel af bij het zetten van veel kracht. Het voorboren voorkomt het afbreken van de RVS schroef.

• Voor eenieder die stofvrij wil boren: plak een dubbelgevouwen post-it tegen de muur op de plek waar u wil boren, deze vangt vervolgens het stof op wat vrijkomt tijdens het boren.

• Een handige manier om schuin te boren is een schuin hulpstuk te maken van dezelfde hoek. Houd de boor tegen dit schuine hulpstuk om zo het gat onder de juiste hoek te kunnen boren.

• Wilt u waterpas boren? Gebruik dan de libel van een oude waterpas en plak deze bovenop de boor. Op deze manier ziet u altijd of u waterpas aan het boren bent.