Terrasoverkappingen verruimen het tuinseizoen

Wist je dat het op dit moment nog ideaal weer is om in je tuin te zitten? Terrasoverkappingen maken dat namelijk mogelijk! Overkappingen bieden volop bescherming tegen weer en wind, terwijl je door de glazen wanden het idee hebt heerlijk buiten op je terras te zitten. Niet alleen jijzelf als persoon bent tegen de weersomstandigheden beschermd, ook je tuinmeubelen blijven droog en schoon. Je hoeft ze dus niet ieder jaar opnieuw schoon te maken, voordat je er in de lente weer op kunt zitten.

Nu klinkt het bovenstaande natuurlijk fantastisch en dat is het ook! Echter, de markt van terrasoverkappingen is dusdanig groot en divers dat het soms moeilijk kan zijn om tot een juiste keuze te kunnen komen. Daarom hebben we dit artikel opgesteld waarin je diverse nuttige tips en informatie leest die je bij de aanschaf kunt gebruiken.

Houdt rekening met de zon

Onder een terrasoverkapping kan het heerlijk koel zijn, echter wanneer je een glazen dak op de constructie hebt en de zon begint te schijnen, dan kan het onaangenaam warm worden. Er zijn meerdere oplossingen beschikbaar die dergelijke onaangename temperaturen tegen kunnen gaan. De eerste oplossing is een intern zonnescherm. Een dergelijk scherm wordt direct onder het glazen dak aangebracht en kan naar wens uit- of ingeschoven worden. Een tweede manier om de zon te weren, is door dakbedekking aan te brengen die de warmte weert.

Kale-overkapping-voor-een-doek

Ga het gesprek met de buren aan

Voordat je überhaupt een terrasoverkapping koopt, is het slim om dit bij de buren aan te geven. Zeker wanneer de overkapping voor schaduw in de tuin van je buren zorgt kan dit weerstand oproepen. Het zou dan ook vervelend zijn indien de buren geen begrip hebben voor je aankoop en er onenigheid ontstaat.

Vergeet de dakgoot niet!

Wanneer je een overkapping zonder zijwanden hebt, is het erg vervelend als het water tijdens een regenbui van het dak afklettert en je nat spettert. Daarom is een dakgoot voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van hun terrasoverkapping. Voor een mooie aanblik is het echter wel van belang dat de goot zo mooi mogelijk bij de constructie aansluit en zo min mogelijk opvalt. Hierbij is het belangrijk om er onder andere voor te zorgen dat de dakgoot dezelfde kleur heeft als de rest van de constructie en dat je de afvoer van de goot bijvoorbeeld in de staanders van de overkapping laat wegwerken. Op die manier zul je de afvoer van het regenwater nauwelijks opmerken.

Terrasoverkappingen en vloeren

Terrasoverkappingen worden vaak gebouwd zonder dat er een mooie vloer onder wordt aangelegd. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet erg, maar de aanleg van bijvoorbeeld een houten vloer onder de constructie kan de aanblik van de overkapping behoorlijk verfraaien. Houd bij het uitzoeken van een vloer wel rekening met de houtsoort die je wilt kiezen. De ene soort hout vraagt namelijk meer onderhoud dan de andere soort.

Terrasoverkappingen en elektra

Een punt dat veel mensen vaak over het hoofd zien wanneer ze zich gaan oriënteren op terrasoverkappingen, is de aanleg van voorzieningen om stroom onder de overkapping te hebben. Het is namelijk erg gemakkelijk wanneer je niet allerlei verlengsnoeren vanuit de woonkamer naar de terrasoverkapping moet uitrollen. Bovendien zijn al die rondslingerende snoeren alleen maar gevaarlijk, omdat je er gemakkelijk over kunt struikelen. Zorg dus voor voldoende stroompunten onder de constructie, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig een gourmetstelsel of een muziekinstallatie kunt aansluiten.

Zoals je hebt kunnen lezen bieden terrasoverkappingen vele mogelijkheden en zijn er ook vele aandachtspunten waarover je dient na te denken voordat je tot aanschaf overgaat. Door ruimschoots de tijd te nemen om de diverse opties en modellen met elkaar te vergelijken, minimaliseer je de kans dat je later spijt krijgt van je aankoop. Neem dus daadwerkelijk de tijd voordat je tot aanschaf overgaat, zodat je straks heerlijk ontspannen onder jouw overkapping kunt zitten en optimaal van het buitenleven kunt genieten.

Mocht je na al het oriënteren toch het gevoel hebben dat je nog niet overtuigd een beslissing kunt nemen, dan is het raadzaam om een terrasoverkappingen specialist te benaderen voor advies. Specialisten kunnen namelijk goed met je meedenken en vaak inschatten welk model het beste bij jouw situatie past.