Je huis op een duurzame manier verwarmen? Dit zijn je opties

Duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds belangrijker in onze samenleven. Dat geldt op allerlei niveaus: we letten beter op wat we eten, maar ook op hoe we onze huizen verwarmen. Wil jij je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier vind je meer informatie over de kosten van een cv-ketel. In deze blog staan je opties allemaal op een rijtje, dus lees gauw verder!

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit speciale collectoren die warmte absorberen. Deze warmte wordt geabsorbeerd door een speciale vloeistof. Deze vloeistof verwarmt vervolgens het water wat zich in een opslagvat bevindt. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om mee te douchen, in bad mee te gaan, de afwas of natuurlijk de verwarming. Deze collectoren worden meestal geplaatst in je tuin of op het dak. In de zomer verschaft een zonneboiler vaak genoeg warmte, maar in de winter is er vaak een aanvullende reguliere boiler nodig.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt omgevingswarmte om water mee op te warmen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld warmte uit de aarde, water en de lucht. Met techniek die vergelijkbaar is met die van koelkasten wordt er water verwarmt. Zelfs in de winter kan een warmtepomp vaak genoeg warmte uit de omgeving onttrekken om je woning te verwarmen. Hierdoor is er vaak geen aanvullende warmteketel nodig. Daarnaast heeft een warmtepomp vaak een hoog rendement, waardoor hij zichzelf snel terugverdient. 

Biomassaketel

Een biomassaketel is een ketel die brandstof als houten pellets en hout omzet omzet in warmte. Hoewel een biomassaketel duurzamer is dan een ketel die draait op fossiele brandstoffen, is het de minst milieuvriendelijke optie van de drie.Tijdens het verbranden van biomassa komen namelijk alsnog broeikasgassen vrij. Daar staat echter tegenover dat bomen tijdens het groeien CO2 opnemen. Hierdoor is een biomassaketel een klimaatneutrale manier om je woning te verwarmen.