Is het moeilijk om een radiator te plaatsen of vervangen?

Een radiator kopen is zo gedaan. Maar het plaatsen van een radiator is niet voor iedereen weggelegd. Daarom hebben we een stappenplan gemaakt voor degenen die hun handen uit de mouwen willen steken voor deze klus. 

Voordat je begint met deze klus

moet je controleren of je muren bestaan uit massief metselwerk, of een holle ruimte achter een drywall of gestuukte muur. Controleer of jouw muren massief metselwerk zijn – bakstenen of blokken die aan elkaar zijn gecementeerd met mortel of van gipsplaat – een holle ruimte achter een droge muur of een gestuukte muur.

Muren van massief metselwerk zijn sterker, wat betekent dat je elke maat en stijl kunt kiezen. Met de juiste bevestigingen kunnen grote radiatoren op elk deel van de muur worden geïnstalleerd. Als de muur van gipsplaat is, moet je uitzoeken waar de noggins lopen. Dit zijn de verticale of horizontale stukken hout waaraan de gipsplaat is bevestigd. Een noppen detector helpt je deze te vinden. De noppen zijn het sterkste deel van de muur, dus je radiator moet hieraan worden opgehangen.

Volg deze stappen om een radiator te plaatsen of vervangen

Stap 1

De eenvoudigste manier om een ​​radiator te vervangen, is door er een te kiezen met identieke midden buizen. Als dit niet het geval is, moet je de nieuwe ventielen heroriënteren. Dit kun je het beste laten doen door een loodgieter. 

 

Stap 2

Als jouw nieuwe radiator identieke midden buizen heeft, schakel je de radiator uit en isoleer je de radiator door de klep aan beide uiteinden af ​​te sluiten. Zorg ervoor dat je het aantal omwentelingen telt en noteert, zodat je de nieuwe radiator op hetzelfde debiet kunt resetten nadat je de radiator hebt bevestigd.

 

Stap 3

Plaats een bak onder de klep om water op te vangen als het eruit loopt. Gebruik een verstelbare sleutel om een ​​van de wartelmoeren los te draaien die de klep met de radiator verbinden.

 

Stap 4

Open de ontluchtingsklep aan de bovenzijde van de radiator en draai de dop moer los met behulp van de ontluchtingssleutel of schroevendraaier. Als de bak bijna vol is, draai je de wartelmoer weer vast en giet de bak met water in een emmer. Herhaal dit totdat al het water is weggelopen. Til de radiator uit de beugels en kantel hem om het resterende water af te voeren. Leg het daarna aan de kant.

 

Stap 5

Het is waarschijnlijk dat de bestaande beugels niet compatibel zijn met de nieuwe radiator beugels. Die moet je dan losschroeven en vervangen.

 

Stap 6

Monteer de beugels aan de muur en bevestig je radiator aan de beugels.

 

Stap 7

Sluit de ontluchtingsklep en sluit de waterleidingen en kleppen weer aan voordat je jouw watertoevoer inschakelt.

 

Op zoek naar een nieuwe radiator? Neem een kijkje op de website van www.radiatorendiscounter.nl