Fiscale voordelen zonnepanelen

BTW-aftrek zonnepanelen

 

Patriculieren kunnen de betaalde BTW op de aanschaf van hun installatie terugvorderen. Een eerste stap is zich aanmelden bij de Belastingdienst als ‘ondernemer’. Op Europees niveau is immers bepaald dat mensen die stroom produceren en er een deel van verkopen, moeten worden aangemerkt als ondernemer. En ondernemers kunnen BTW aftrekken. Dit betekent voor u een voordeel van vele honderden euro’s op de aanschaf van uw installatie. De Belastingdienst publiceerde een uitgebreide handleiding.

 

Rendement zonnepanelen

 

Afhankelijk van de specifieke omstandigheden verdient u de investering in zonnepanelen terug na circa zeven jaar. Dat is onder meer afhankelijk van de prijs van stroom de komende jaren. Het onafhankelijke Milieu Centraal gaat ervan uit dat stroom jaarlijks 4 % per jaar duurder wordt, door inflatie en prijsstijgingen.

 

Zonnestroom is over een periode van 25 jaar, de minimale levensduur van zonnepanelen, maar liefst 28 % goedkoper dan stroom van de leverancier, blijkt uit een bericht van Natuur en Milieu.

 

Natuur en Milieu berekende een financieel rendement van 13 % op plaatsing van zonnepanelen, een veelvoud van wat u krijgt voor geld op uw spaarrekening. Met zonnepanelen bespaart u onmiddellijk honderden euro’ s per jaar op uw vaste lasten. Plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk niet alleen een kwestie van geld. U wordt in grote mate onafhankelijk van uw stroomleverancier. Prijsverhogingen raken u niet langer. En zonnepanelen zijn goed voor het milieu.

 

 

Fiscale aftrek bedrijven

 

Ook voor bedrijven is plaatsing van zonnepanelen zeer interessant. Zo bestaat er een Energie Investerings Aftrek (EIA) van 41,5 %. Dit betekent in de praktijk een netto voordeel voor het bedrijf van ongeveer 10 %. Een installatie van 30000 euro geeft zo een extra aftrek van 12300 euro. Bij een winstbelasting van 25 % betekent dit dat het bedrijf 3075 euro minder belasting betaalt.

 

Bovendien bestaat er nog een zogeheten Kleinschaligheidsaftrek (KIA) van 28 %. In beide gevallen kan de belastbare winst van de onderneming fors worden verlaagd. Dit betekent een financieel voordeel van duizenden euro’s, afhankelijk van de hoogte van het geïnvesteerde bedrag. De investering kan in vijf jaar worden afgeschreven. Er zijn ook interessante combinaties mogelijk met subsidieregelingen voor het opruimen van asbest daken. De terugverdientijd bij dit soort projecten is nog korter dan bij particulieren. Hier staat een simulator om het voordeel te berekenen.

 

Lees meer over de subsidie voor particulieren op de website van de rijksoverheid. Bedrijven met een verbruik tot 50000 kWh per jaar hebben een zeer interessant investeringsmodel. Als het verbruik hoger is, daalt de prijs die wordt betaald voor de kWh en is de besparing dus minder groot.

 

Zonnepanelen Vereniging van Eigenaren

 

In verschillende gemeenten bestaan subsidies voor de plaatsing van zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen. Ook voor een Vereniging van Eigenaren kan het zeer interessant zijn zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte stroom kan worden gebruikt om de collectieve voorzieningen te laten draaien, zoals liften of verlichting. Er zijn ook mogelijkheden om grote systemen te plaatsen waarbij de opgewekte stroom wordt verdeeld over de deelnemende bewoners. Neem contact met ons op om deze mogelijkheid te bespreken.

 

Helaas is het zogeheten ‘virtueel’ salderen nog niet mogelijk in Nederland. Dit is een systeem waarbij een burger op zijn eigen energierekening kan besparen, ook als de panelen die hij heeft gekocht, niet op zijn eigen dak liggen. Er zijn meer en meer initiatieven voor de plaatsing van grote systemen met zonnepanelen, waarbij burgers kunnen investeren en vervolgens een jaarlijks rendement krijgen uitgekeerd. Maar het is vandaag toch het meest interessant zelf een systeem te plaatsen.