Vloerverwarming, duurzaam en comfortabel

Vloerverwarming is een zeer populaire manier van verwarmen in huizen. Niet alleen zorgt het voor een hoger comfort in de koude dagen, maar het is ook duurzamer en voordeliger dan een normale verwarming. Vaak is vloerverwarming kostbaarder in de aanschaf en aanleg, omdat er een systeem onder de vloer moet worden aangelegd. Op termijnen verdien je dit gemakkelijk terug, omdat je veel minder stookkosten hebt vergeleken bij normale verwarmingen. Hoe dit werkt en welke soorten vloerverwarming er allemaal zijn, vind je in dit artikel over de verwarming.

Vloerverwarming, hoe werkt het?

Een goede vloerverwarming wordt gelegd door een specialist. Vaak kies je voor een dergelijke verwarming wanneer je gaat verbouwen of in een nieuw huis gaat wonen. Natuurlijk is het mogelijk om een dergelijke verwarming te plaatsen als je al in een huis woont, maar dan dient de huidige vloer verwijderd te worden ,zodat de technicus de nodige apparatuur en isolatiemiddelen onder de vloer aan kan leggen. Het grote voordeel van een dergelijke verwarming is dat het vele malen duurzamer is dan een normale verwarming. Dit komt doordat de vloer goed wordt geïsoleerd en de warmte zich vele malen beter door de ruimte kan verdelen dan bij radiatoren. Daardoor bereik je veel sneller een comfortabele temperatuur en hoeft de ketel dus veel minder lang te branden. Wat een dergelijke verwarming echter veel duurzamer maakt is het feit dat de ketel kouder kan worden gezet, omdat er veel minder warmte nodig is. Ook kan een vloerverwarming de warmte beter verdelen en gaat er veel minder warmte verloren. Die elementen maken deze verwarming dan ook een duurzaam product.

Het natte systeem

De meest gebruikte soort vloerverwarming is het natte systeem. Hierbij worden de buizen van de verwarming in de vloer direct in de cementvloer aangebracht, voordat de uiteindelijke vlo9er er bvo bvr op komt. Deze vloer wordt dan ook meestal aangelegd bij een verbouwing of wanneer er een nieuwe vloer wordt gestort. Onder de dekvloer van cement wordt een een isolatielaag aangebracht, zodat je van optimaal warmtebehoud kunt genieten. Een dergelijke isolatielaag varieert tussen de 16 cm en 20 cm, afhankelijk van de dikte van de vloer. Dit is een gemakkelijke manier van het aansluiten van een dergelijke verwarming en wordt vaak bij nieuwbouwhuizen toegepast. 

Het droge systeem

Bij het droge systeem wordt geen gebruik gemaakt van  cement of beton, maar van voorgevormde isolatieplaten. Deze isolatieplaten doen tevens dienst als warmtegeleiding en daardoor is er minder  ruimte nodig. De diepte van deze verwarming komt dan ook uit op maximaal 6cm, waar het bij een nat systeem om maximaal 20cm gaat. Dat scheelt een hoop ruimte en daarom wordt deze techniek vaak gebruikt van renovatie of reeds bestaande vloeren. 

Elektrische verwarming in de vloer

Deze vorm van verwarming wordt vaak gebruikt als men met kamers te maken heeft die niet altijd verwarmd dienen te worden wanneer de verwarming aan is. Hierbij kan dan ook per kamer een eigen temperatuur worden ingesteld. Dit maakt de elektrische verwarming onder de vloer dan ook duurzamer dan een ander systeem. Bij elektrische verwarming wordt gebruik gemaakt van matten, elektrische kabels of een speciaal elektrisch foliesysteem. Dit hangt af van het budget van de klant. De elektrische verwarming is verder weg de goedkoopste en duurzame verwarming voor de vloer en daardoor zeer populair.