Prijzen en adviezen over spouwmuurisolatie

Een spouwmuurisolatie kan veel geld besparen. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 zijn vaak gebouwd met spouwmuren en zonder isolatie. Bij deze huizen geldt dus dat deze vorm van isolatie erg gunstig kan zijn voor de energierekening. Huizen voor 1920 hebben vaak een ander soort muur en huizen na 1976 zijn vaak al geïsoleerd. Voor je overgaat tot isoleren kan het goed zijn om eerst wat informatie in te winnen over de prijzen en andere zaken met betrekking tot spouwmuurisolatie.

Prijzen

Waarschijnlijk zal je de isolatie uit willen laten voeren door een extern bedrijf met kennis van zaken. Dit is ook wel aan te raden omdat het isolatiemateriaal vaak niet ongevaarlijk is. Per bedrijf kunnen de kosten die in rekening worden gebracht echter wel tot 40% verschillen. Het kan dus de moeite lonen wanneer je bij verschillende bedrijven een offerte voor spouwmuurisolatie opvraagt.

De prijs voor de isolatie is vaak opgebouwd uit verschillende onderdelen. Allereerst het materiaal wat er wordt gebruikt. Er zijn vier verschillende soorten isolatiemateriaal voor de spouwmuur:

  • Glaswol: dit materiaal is goedkoop en heeft een hoge isolatiewaarde (€15 tot €20,- per m2);
  • EPS Parels: dit materiaal is hoger wat betreft prijs. De parels zijn wel zeer milieuvriendelijk en werken vochtregulerend (€20 tot €25,- per m2);
  • PUR schuim: qua vochtwering en kierdichting is dit materiaal zeer geschikt. De prijs staat in verhouding tot de kwaliteit die wordt geleverd (€25 tot €30,- per m2);
  • Steenwol: steenwol lijkt op glaswol, het grootste verschil is dat steenwol ook geluidswerend is. Daardoor is dit materiaal ook duurder dan glaswol.

Het tweede punt wat meespeelt in de prijs is de oppervlakte die geïsoleerd moet worden. Het is logisch dat een groter oppervlak ook meer kost dan een kleiner oppervlak. Daarbij is ook de locatie en de bereikbaarheid van de woning of van het gebouw van belang. Een hoog appartement kost meer moeite dan een lage grondwoning. Wanneer het oppervlakte groter is wat wordt geïsoleerd, dan zijn de besparingen per maand automatisch ook hoger.

Nog een meespelende factor is de staat van de woning. Een woning met veel scheuren heeft vaak eerst onderhoud nodig voordat het goed geïsoleerd kan worden. Dit kost meer tijd voor een bedrijf end at zal automatisch ook meer kosten met zich meebrengen.

De besparing

Met een spouwmuurisolatie kan je geld besparen. Hoeveel je per maand of per jaar gaat besparen heeft te maken met de woning zelf en met het aantal geïsoleerde meters. Per m2 wat er wordt geïsoleerd zal je op jaarbasis ongeveer 10 m3 gas besparen. De terugverdientijd van spouwmuren varieert vaan tussen de anderhalf en 4 jaar.

Adviezen

Het belangrijkste wat je kan doen is hulp vragen van een professioneel bedrijf. Zij kunnen je adviseren over je woning, over het materiaal en over het gehele proces. Zo weet je zeker dat de isolatie zo goed mogelijk gebeurt. Wanneer de spouwmuurisolatie bij jouw huis mogelijk is, dan is het ook zeker aan te raden om dit te doen. Het zal je in de toekomst namelijk veel geld besparen.