Keuzehulp bij het aanwijzen van de beste bestelautoverzekering

Als u een bestelauto heeft, dan heeft u uiteraard ook een bestelautoverzekering nodig. En net als bij autoverzekeringen het geval is, is het verstandig om hier even goed bij stil te staan. U heeft bij een bestelautoverzekering een aantal andere opties en deze maken u het leven gemakkelijker. Uiteraard is de dekking die u uitkiest ook essentieel bij het tot stand komen van de prijs. U vindt hier meer informatie over bestelautoverzekeringen en deze gebruikt u om te bepalen welke regeling voor u het beste is.

 

De beste dekking voor uw bestelautoverzekering

De eerste beslissing die u waarschijnlijk maakt als u een bestelautoverzekering af gaat sluiten is welke dekking u wilt hebben. En dan heeft u net als bij autoverzekeringen drie keuzes. De optie die u kiest wordt grotendeels bepaald door de leeftijd en de dagwaarde van de bestelauto. Er zijn enkele situaties waarin u beter een uitgebreidere dekking neemt. Hier lichten we de drie opties die u heeft in het kort toe.

 

  1. Een WA verzekering

U mag in Nederland pas de weg op als u minimaal een WA bestelautoverzekering heeft. Dit is de goedkoopste verzekering en ook de verzekering met de minst uitgebreide dekking. U bent namelijk alleen verzekerd voor schade aan anderen. Uw eigen verzekeraar zal met een WA verzekering de schade aan uw eigen bestelauto nooit vergoeden. Komt u in een aanrijding waarbij u niet schuldig bent, dan zal de WA verzekering van de andere bestuurder voor uw vergoeding zorgen. Een WA bestelautoverzekering wordt meestal gekozen voor auto’s van 10 jaar of ouder.

 

  1. Een beperkt casco verzekering

Wilt u wat meer zekerheid, dan is een beperkt casco bestelautoverzekering mogelijk een goede optie. U bent dan niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan uw eigen voertuig als gevolg van een natuurramp, brand, diefstal of joyriding. Ook ruitschade valt hier onder. Met een beperkt casco verzekering heeft u voor een klein beetje meer geld per maand ook de zekerheid dat u een vergoeding krijgt in situaties die u zelf niet kunt beïnvloeden. Deze bestelautoverzekering wordt aangeraden voor auto’s van tussen de 6 en 10 jaar oud.

 

  1. Een allrisk verzekering

Voor een complete dekking kiest u voor een allrisk bestelautoverzekering. U bent dan voor alle bovenstaande situaties verzekerd en ook voor schade aan uw eigen voertuig na een aanrijding. Dit is uiteraard de duurste optie, maar als u voor gemoedsrust graag wat extra geld overheeft is het mogelijk de beste optie voor u. De allrisk bestelautoverzekering wordt voor nieuwe auto’s gebruikt of auto’s die jonger zijn dan 6 jaar. 

 

Hoe kiest u de beste dekking?

Deze basisverzekeringen zijn op een later tijdstip uit te breiden, maar het kiezen van de juiste dekking is wel belangrijk. De meeste mensen hanteren dan de leeftijd van de auto als richtlijn en dat is prima, tenzij u de auto nog aan het afbetalen bent, tenzij u financieel afhankelijk bent van uw auto, tenzij u deze veel gebruikt en tenzij deze een bovengemiddelde dagwaarde heeft. In die gevallen is het beter om voor een bredere dekking te kiezen en een bestelautoverzekering te nemen die u ruimer beschermt.

 

Zakelijk of particulier gebruik?

Bij een bestelauto is het natuurlijk zo dat deze regelmatig voor zakelijk gebruik zal worden ingezet. En ook dat geeft u aan als u een bestelautoverzekering af gaat sluiten. Het vervoer van en naar uw werk wordt nog als privégebruik gezien, maar als u goederen vervoert, als u koeriersdiensten uitvoert of als u bijvoorbeeld personen vervoert en hier een betaling voor vraagt, dan is het al snel zakelijk. Een bestelautoverzekering voor zakelijk gebruik is vaak wat duurder, maar u kunt dan vragen om een btw berekening. Uw premie gaat omlaag, maar de vergoeding bij het indienen van een claim wordt dan ook exclusief btw uitgekeerd. Bij het uitkiezen van en bestelautoverzekering is het wel goed om hier even bij stil te staan.

 

Aanvullende verzekeringen

Een volgend belangrijk punt bij het zoeken naar een bestelautoverzekering is of u hier een aanvullende verzekering bij af wilt sluiten. Deze aanvullende verzekeringen kosten u meer, maar leveren u ook gemak en ook gemoedsrust op. U heeft dan een aantal opties en in het geval van een bestelautoverzekering kan een eigen vervoer verzekering handig zijn. De goederen die u met uw bestelauto vervoert en die niet aan de auto vast zitten zijn dan ook verzekerd. U kunt denken aan een rechtsbijstandverzekering, een verhaalbijstandsverzekering, een ongevallenverzekering voor inzittenden en een schadeverzekering voor inzittenden. Door uw bestelautoverzekering op deze manier uit te breiden past u deze aan op uw eigen situatie.

 

Eigen risico bij een bestelauto verzekering

Een laatste beslissing die u moet maken is welk eigen risico bedrag u invult. En dan is het voornamelijk belangrijk dat u zichzelf afvraagt welk bedrag u hiervoor achter de hand en ook over heeft. Een bestelautoverzekering heeft standaard een eigen risico van tussen de €200 en €250, maar u kunt dit zelf verhogen of verlagen. Zet u het hoger in, dan gaat uw premie naar beneden, maar betaalt u zelf een grotere bijdrage als u een claim indient. Zet u het eigen risico lager in, dan gaat uw premie omhoog, maar is uw eigen bijdrage bij een claim lager. Wees dus slim en kies een eigen risico bij uw bestelautoverzekering waar u zich gemakkelijk bij voelt. Dit is ook één van de weinige manieren waarop u de hoogte van uw premie zelf beïnvloedt, dus maak hier gebruik van.

 

Maak een vergelijking en kies de beste verzekering

Een bestelauto verzekering kiest u door een vergelijking te maken. U bekijkt het marktaanbod door een goede vergelijkingssite uit te kiezen en daar uw eigen filters in te stellen. De site vertelt u vervolgens welke regelingen er tot uw beschikking staan en hoeveel u betaalt. U bekijkt de prijs, de inhoud van de verzekeringen en hoe geschikt deze voor u zijn. Maak elk jaar een vergelijking en u weet zeker dat u elke keer weer de beste aanbieding en de meest geschikte verzekering uitkiest.