Hoe kies je een nieuwe CV-ketel

Een nieuwe cv-ketel gaat minstens 12 jaar mee en dus is het kopen van een nieuwe cv-ketel altijd een beslissing waarvan de gevolgen lang merkbaar zijn. Belangrijkste keuzes zijn rendement en capaciteit.

Rendement

Het rendement van een cv-ketel bepaalt hoe efficiënt het gas door de cv-ketel gebruikt wordt. Het aanschaffen van een cv-ketel met een hoger rendement bespaart dus in de gaskosten dankzij efficiënter gebruik en de daarop volgende afname van het gasverbruik.

Momenteel is de HR-ketel (Hoog Rendement) met een efficiëntie van 100% de standaard, maar er zijn ook nog VR-ketels (Verbeterd Rendement) met een efficiëntie van 90%. Relatief nieuw op de markt is de HRe-ketel, deze gebruikt de warmte opgewekt door de ketel ook voor de opwekking van stroom en kan zo een efficiëntie van 140% verkrijgen, maar door de prijs wordt dit financieel pas interessant bij een hoog gasverbruik.

Capaciteit

Een andere belangrijke beslissing gaat om de capaciteit van de cv-ketel voor warm water. De eerste keuze is hierbij voor een combi of een soloketel, waarbij een combiketel zowel warm water als verwarming voor zijn rekening neemt en een soloketel slechts een van beiden. Deze keuze kan deels al bepaald zijn, door bijvoorbeeld een te grote afstand tussen het aansluitpunt van water en verwarming waardoor twee solo ketels handiger is.

Voor een ketel die water levert moet de capaciteit bepaalt worden, deze capaciteit wordt getoond in de Comfort Warm Water, ook wel CW, aanduidingen. Er zijn zes CW niveaus, waarbij CW 1 en CW 2 eigenlijk niet meer op de markt zijn aangezien ze te weinig warm water leveren om vandaag de dag aantrekkelijk te zijn.
De hoeveelheid warm water die een CW categorie geeft verschilt, het hangt er maar net vanaf bij welke temperatuur je het water als warm beschouwt. Het handigst om te bepalen welke capaciteit je nodig hebt is de vraag: moet er ergens anders warm water kunnen worden gebruikt als er iemand onder de douche staat? Als het antwoord ja is, dient de capaciteit minstens CW 5 te zijn. Dat is altijd belangrijk bij het kopen van een CV-ketel