Een klusjesman inhuren? Vermijd de Irish travellers

Iedereen heeft wel eens een klusjesman nodig. In en rondom uw huis zijn er altijd wel klusjes te doen waar u niet aan toekomt of die u zelf niet kunt uitvoeren. Een klusjesman inhuren is dus een aantrekkelijke optie, maar het is belangrijk om te weten met wie u in zee gaat. Dit voorjaar zijn bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Irish travellers’ weer in Nederland opgedoken. De afgelopen jaren hebben zij al veel Nederlanders verleid tot het betalen van veel te hoge prijzen voor slecht uitgevoerde klussen.

Nomadische levensstijl

De Irish travellers maken deel uit van een etnische groep mensen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk die een soort nomadische levensstijl hanteert. De afgelopen paar jaar reizen een aantal van hen in het voorjaar als klusjesman naar Nederland. Hier trekken ze rond in werkbusjes en bieden ze, ondanks dat ze geen werkvergunning hebben, hun diensten aan goedgelovige mensen aan.

Opdringerig

De werkwijze van deze klusjesmannen is vaak opdringerig en agressief. Op een dwingende manier overtuigen ze hun doelwitten dat er bepaalde klussen aan hun huis moeten worden gedaan. Vaak zijn deze klusjes echter helemaal niet nodig. Bovendien worden ze ook nog eens slecht uitgevoerd, terwijl de klusjesmannen wel torenhoge prijzen rekenen.

Duizenden euro’s

Zo werd een echtpaar uit Hoorn vorige maand de dupe van de praktijken van de Ieren. Allereerst overtuigden de klusjesmannen het echtpaar op een brutale manier van de noodzaak van het doen van een klus aan hun huis. Vervolgens verdubbelden ze halverwege de klus de prijs. Doordat de vrouw des huizes zich geïntimideerd voelde gingen de mannen er uiteindelijk met duizend euro vandoor. Ook andere inwoners van Hoorn betaalden de afgelopen weken duizenden euro’s voor het broddelwerk van de klusjesmannen.

Strafbare feiten

De politie raadt mensen aan te bellen wanneer ze het slachtoffer zijn geworden van de Irish travellers. Helaas kunnen ze in de praktijk maar weinig tegen ze uitrichten. Het is namelijk vaak moeilijk te bewijzen dat een klusjesman van de Irish travellers een strafbaar feit heeft gepleegd. Alleen de civiele rechter zou echt wat kunnen ondernemen tegen zo’n klusjesman.

Klusjesman inhuren via internet

Om praktijken als deze te voorkomen raadt de politie mensen aan om nooit een klusjesman in te huren die zijn diensten aan de deur aanbiedt. Het is veiliger om een klusbedrijf via internet in te schakelen en daarbij goede afspraken te maken. Een bedrijf als Klusbedrijfwijzer kan u bijvoorbeeld voorzien van meerdere offertes van klusjesmannen bij u in de buurt. Hierdoor kunt u alle opties goed bij langsgaan voordat u met een klusjesman in zee gaat.