Het belang van een juist ontworpen gebouwinstallatie

Het comfort

Als je een kamer verhuurt of gaat huren moet je rekening houden met de juiste gebouwinstallatie. Het meest voor de hand liggende belang van een juist ontworpen gebouwinstallatie is waarschijnlijk het comfort wat het met zich mee brengt. Niet vreemd, want wie wil er nu in de winter te zitten koukleumen van de koud en in de zomer te zitten zweten van de hitte?

Een goed ontworpen installatie draagt zorg voor een perfecte klimaatbeheersing zodat het maximale comfort behaald kan worden zowel in de zomer als in de winter.

Kosten besparen

Bij een juist ontworpen installatie kan er geen sprake zijn van over-dimensioneering. Hierdoor worden geen overbodig grote apparaten of leidingen gemonteerd wat resulteert in minder montage uren en lagere materiaalkosten. Een ander voordeel zijn de lagere energiekosten die gerealiseerd kunnen worden dankzij een optimaal functionerende installatie.

Minder onderhoud

Een goed ontworpen installatie vraagt om minder onderhoud. Dit is mogelijk omdat door het de optimale werking de slijtage van materialen tot een minimum kan worden beperkt.

Gezondheid

Het meest urgente gezondheidsrisico wat een gebouwinstallatie met zich meebrengt is waarschijnlijk het risico op legionella. Legionella is een bacterie die voorkomt in leidingwaterinstallaties (indien slecht ontworpen) en plant zich optimaal voort tussen de 32 en 42 graden. De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken en is vooral gevaarlijk voor ouderen.

Een andere is het belang van een degelijke ventilatie. Wanneer er niet voldoende geventileerd wordt. Kunnen schadelijke bacteriƫn zich in een gebouw vermenigvuldigen en ophopen waardoor mensen ziek kunnen worden.

Veiligheid

Bij een verkeerd ontworpen gasinstallatie kunnen onveilige situaties optreden zoals: een te grote druk in de leidingen, onregelmatige gasverdeling of gasophoping. Een goede manier om dit te voorkomen is het laten maken van een gasleidingberekening. Op deze manier worden gasleidingen goed gedimensioneerd en kunnen apparaten zoals ketels, kachels of fornuizen op een veilige manier functioneren.