Tips & adviezen voor het maken van een tuinontwerp

Omdat het opnieuw inrichten van een tuin iets is dat de overgrote meerderheid van de tuineigenaren niet vaak doet, weten veel mensen niet hoe je dit project het beste kunt aanpakken. Want waar moet je beginnen? Met welke aandachtspunten moet je rekening houden bij het maken van een tuinontwerp? En welke stappen moet je allemaal doorlopen om een zo mooi mogelijke tuin te creëren? In dit artikel lees je belangrijke tips en adviezen voor het ontwerpen van een nieuwe tuin. Doe er je voordeel mee!

Een tuinontwerp maken: de eerste stappen

Het ontwerpen van een tuin begint met het opmeten van het tuinoppervlak. Teken in de schets de soorten oppervlaktes die je voor bepaalde onderdelen van de tuin wilt gebruiken.

Denk aan gras, de schuur, tegels en tuinstroken. Heb je eenmaal de juiste schaalverhouding getekend? Dan is het slim om enkele kopieën te maken van je tuinschets. Waarom? Simpel: je kunt dan zoveel mogelijk ontwerpen maken als je zelf wilt, tot je het voor jouw perfecte tuinontwerp hebt gemaakt.

De beplanting

Indien je weet welke onderdelen je waar in de tuin wilt hebben, is het goed om te weten dat je voor wat betreft de beplanting met een aantal zaken rekening moet houden.

Allereerst is het van belang om voor een goede mix te zorgen tussen seizoensplanten en winterharde planten. Doe je dat niet, dan staat je tuin er in de winter nogal kaal bij.

Daarnaast is het van belang om voor een goede verhouding te zorgen tussen snelgroeiende planten en langzaam groeiende planten. Anders ben je constant bezig om het groen te snoeien, terwijl je als het goed is juist van je nieuwe tuin wilt genieten!

Voor wat betreft de beplanting is er nog een belangrijk aandachtspunt, en dat zijn huisdieren. Sommige plantensoorten zijn namelijk giftig voor huisdieren. Zoek uit welke soorten dat zijn indien je huisdieren hebt (via Google of vraag een hovenier om advies). Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.

De afwatering

Hoewel groen water nodig heeft om te leven, is een overvloed aan water natuurlijk geen goed idee in een tuin. Zorg daarom dat je tuin is voorbereid op hevige regenbuien. Dat kun je onder andere realiseren door een drainagesysteem aan te leggen.

Wat ook goed helpt, is het plaatsen van een regenton en deze aan te sluiten op de dakgoot. Zo vang je veel regenwater op dat je tijdens een drogere periode kunt gebruiken om de planten mee water te geven.

Schaduw

In een tuinontwerp mag een schaduwrijke plek eigenlijk niet ontbreken. Tijdens de warme dagen is het immers ondoenlijk om volop in de zon te zitten. Natuurlijk kun je een parasol of zonnescherm aanschaffen, maar wat natuurlijke schaduw is ook erg fijn! Goed om te weten: dit kun je creëren met een boom. Een andere opties is houtwerk waarover je beplanting laat groeien.

Hulp nodig bij het ontwerpen van jouw nieuwe tuin?

Bij het ontwerpen van een tuin komt veel kijken. Als je het allemaal te ingewikkeld vindt worden of het je simpelweg aan tijd ontbreekt om zelf je tuin te ontwerpen, weet dan dat je een hoveniersbedrijf kunt inschakelen om een tuinontwerp voor je te laten maken.

Wat je uiteindelijk ook besluit om te doen, zorg in ieder geval dat hetzij jezelf of een hoveniersbedrijf van tevoren eerst een goed doordacht tuinontwerp maakt. Ga daarna pas over tot de tuinaanleg.